Romana Tomc predsednico Evropske komisije opozorila na nedopustno napako

  Objavljeno: Sreda, 15.03.2023    Rubrika: Zadnje novice
  UVDL ELS
  Včeraj zvečer so poslanci Evropske ljudske stranke na srečanju skupine gostili predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Z njo so imeli priložnost izmenjati mnenja z različnih področij. 

  Evropska poslanka Romana Tomc je predsednico Komisije v razpravi opozorila na tri zadeve:
   
  1. Področje demografije: kot je v izjavi opozorila poslanka, se zaveda, a imamo v Evropski uniji trenutno na tisoče izzivov in demografija v tem trenutku ni na vrhu seznama. Dogaja pa se nam vzporedno in zdi se, da smo nanjo kar malo pozabili. Na tem področju res nismo naredili dovolj. Pa tudi ne na področju zagotavljanja ustreznih znanj in kvalifikacij. Ljudi, ki bi delali v težkih poklicih, primanjkuje. Dejstvo je tudi, da v Evropski uniji vzporedno z vsemi problemi poteka tudi boj za kadre. In zelo slaba rešitev bi bila, da te kadre dobijo sami tiste države, ki jih lahko bolje plačajo;  
   
  2. Dolgotrajna oskrba: Romana Tomc je predsednico opozorila tudi na veliko napako, ki se ji je zgodila na video nastopu, ko je sporočila, da je Slovenija dobila prvih 50 milijonov iz sklada Načrt za okrevanje in odpornost. Rekla je namreč, da je Komisija prižgala zeleno luč tudi zato, ker naj bi Slovenija naredila velik napredek pri dolgotrajni oskrbi. Bila sem zelo začudena, omenila je doseganje mejnika izvajanja dolgotrajne oskrbe, ki ga je v resnici nova slovenska vlada zaustavila, kar je velika škoda.
   
  3. Poslanka je predsednico opomnila tudi na neprimerno potezo komisarke Jourove, ki je bila pred nedavnim na obisku v Sloveniji, in kjer je obiskala tudi ustavno sodišče. Morda v kakšnem drugem trenutku to ne bi bilo nič nenavadnega, a med postopkom, ko ustavno sodišče presoja o ustavnosti medijskega zakona, s katerim želi nova vlada popolnoma politizirati nacionalno RTV, to lahko razumemo kot politično umešavanje. Glede na to, da se je komisarka že prej javno opredeljevala do zakona in je njeno stališče znano - ona namreč to politizacijo podpira, ustavno sodišče pa je zakon ravno zato zaustavilo, je ta njen obisk popolnoma nedopusten.
   
  Po dolgi in zelo vsebinski razpravi je poslanka za konec dodala, da si želi predvsem, da bi Evropska komisija v teh časih ohranila razum, ki ga nujno potrebujemo. 

  Foto: ELS
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)