Romana Tomc v oddaji Aktualno na Nova24Tv

  Objavljeno: Četrtek, 28.05.2020    Rubrika: Zadnje novice
  prenos
  V sredo, 27. maja 2020, je predsednica Evropske komisije na izrednem plenarnem zasedanju predstavila težko pričakovani predlog večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027, pa tudi predlog za vzpostavitev evropskega sklada za okrevanje po pandemiji Covid-19. Večletni finančni okvir je Evropska komisija prilagodila novi realnosti, spopadanju s posledicami pandemije, ki je prizadela vse države Evropske unije. Von der Leyen je v svojem govoru poudarila, da se s to krizo države ne bodo morale soočiti posamezno, da mora Evropa na pot kolektivnega okrevanja stopiti enotno.
   
  Evropska poslanka Romana Tomc je o tem spregovorila v oddaji Aktualno na Nova24TV: "Težko pričakovani sveženj je Evropska komisija predstavila s skoraj mesecem zamude. Pričakovano, saj gre za res obsežen paket ukrepov finančne pomoči, s katerimi bo Komisija priskočila na pomoč državam članicam pri spopadanju s posledicami pandemije Covid-19. S predstavljenim predlogom ni niche popolnoma zadovoljen, a vendarle gre za kompromis, ki se mu obeta podpora,” poudarja poslanka. Poleg večletnega finančnega načrta v višini 1100 milijard evrov, je komisija predstavila tudi novi sklad za okrevanje evropskega gospodarstva v višini 750 miljard evrov. "750 miljard ne more rešiti Evropske unije, lahko pa ji na poti do okrevanja močno pomaga. Solidarnost med drđavami članicami se je s sprejetjem dogovora ponovno izkazala. A ta denar moramo porabljati odgovorno. Nekaj sredstev, ki jih bodo države prejele v obliki posojil, bo potrebno vrniti. Generacijam, ki prihajajo za nami, ne smemo naložiti prevelikega bremena. Menim, da se o tem premalo govori," je jasna poslanka: "Bo Unija iz krize izšla močnejša? Ne vem. Zagotovo pa drugačna. Korona kriza je morda zadnji opomin in priložnost za vzpostavitev drugačne, boljše in bolj pravične EU. Opomin, da strukturnih sprememb ne potrebujejo le države članice, ampak tudi EU kot celota."
   
  Sloveniji je v okviru evropskega svežnja za okrevanje po pandemiji namenjenih dobrih 5 milijard evrov vnaprej dodeljenih sredstev. Od tega je nekaj več kot 2 in pol milijarde evrov predvidenih za nepovratna sredstva, ostalo za posojila. Romana Tomc: "Sloveniji bo na voljo 5 milijard evrov za obnovo po krizi Covid-19. Države morajo zdaj pripraviti programe porabe, na podlagi tega pa bo Evropska komisija sredstva sprostila. Verjamem, da bo Vlada RS pri koriščenju sredstev bolj uspešna, kot so bile pretekle vlade, da bo pripravila dober načrt in sredstva smotrno porabila za okrevanje gospodarstva."
   

  Vlada RS pa bo poleg aktualne krize morala reševati tudi druge domače težave, s katerimi se dosedanje vlade niso znale soočiti: "Evropska komisija nas vsako leto opomni, da moramo sprejeti Zakon o dolgotrajni oskrbi. Pogovori na vladi končno potekajo, stvari se premikajo, tudi sama pri tem sodelujem. Zadnjih 10 let ni bilo na tem področju narejenega nič, zadnji čas je, da Slovenija dobi sistem dolgotrajne oskrbe, ki bo odgovarjal našim potrebam," je jasna Romana Tomc.
   
  Za konec sta se z voditeljem Aleksandrom Rantom dotaknila tudi protestov proti aktualni vladi, ki so po mnenju poslanke popolnoma neupravičeni: »Kritična sem do protestnikov, ki niti ne vedo, proti čemu protestirajo. Vlada RS je v ukrepih zelo radodarna in nediskriminatorna. Tako do gospodarstva, kot ljudi. V 2 mesecih se je soočila z zdravstveno krizo in pripravila 3 pakete pomoči. Kje so bili protestniki, ko so pretekle vlade denar raje vlagale v brezna bank, ali pa dopuščale, da se je preko največje slovenske banke dogajalo pranje ogromnih vsot denarja? Tudi aktualna vlada bi lahko ta denar usmerila drugam. Pa ga ni. Namenila ga je ljudem. Zato naj, namesto da proti njej protestirajo, vladi raje rečejo: Hvala!«
   
  Vabljeni k ogledu posnetka oddaje na:
   
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let