Romana Tomc v oddaji Na tretjem

  Objavljeno: Petek, 05.07.2019    Rubrika: Zadnje novice
  NA tretjem
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila gostja oddaje Na tretjem, v kateri je beseda tekla o aktualnem dogajanju na evropskem parketu, predvsem o postopkih izbire novega predsednika Evropske komisije: "V ELS smo od samega začetka podpirali sistem Spiztzenkandidata, menim da je tudi ta transparentnost pripomogla k višji volilni udeležbi po Evropski uniji. Zato je škoda, da je sistem propadel. Ljudje ne bodo dobili tistega, za kar so glasovali," je ob tem poudarila poslanka: "A zavedali smo se, da bi z vztrajanjem pri spitzenkandidatu blokirali celotno EU. Kompromis je bil potreben, upam pa, da se bodo dogovra držale tudi ostale politične skupine. Pogosto nam očitajo, da nismo pripravljeni na sprejemanje kompromisov. Z dogovorom o vodenju EU pa smo dokazali ravno nasprotno."

  "Ursula von Der Leyen bo s svojo odločnostjo in karizmatičnostjo odlična voditeljica. A vendar je težko napovedovati, kaj točno se bo zgodilo, pomembno bo tudi to, kakšno vsebinsko politično linijo si bo začrtala. Morala bo upoštevati, da prednostne naloge EK niso le njena odločitev, ampak odločitev vseh držav članic. Bo pa ona tista, ki bo najbolj pdgovorna za to, da se bodo te prioritete tudi izvajale,"
  dodaja o kandidati ELS za predsednico Evropske komisije. 

  Ob tem so se gostje dotaknili tudi vloge Slovenije v dogovorih: "Slovenija znotraj svojega političnega prostora ni sposobna narediti neke konsolodacije in pogledati, kaj so naši, slovenski interesi. Bolj so to očitno interesi koalicijskih strank, kar je razvidno tudi pri razmišljanju o kandidatu za Evropskega komisarja. Menim, da je ta bazen premajhen. Gledanje je preozko, pogledati bi morali širše in najti kandidata, ki bo zastopal interese nas vseh." 
  Romana Tomc nadaljuje: "Evropskim poslancem nam pogosto očitajo, da nismo zagovarjali slovenskih interesov. A vendar se o slovenskih interesih niso uspeli uskladiti niti v Sloveniji, kaj šele nam poslati kakšen signal, kaj ti sploh so. V prihodnje bom pozvala slovensko vlado, da se uskladi, da bomo te interese potem lahko zastopali tudi v Evropskem parlamentu."

  Za konec poziva: "Mi v Bruslju nismo v preteklem mandatu imeli nobenega indica, kaj naša vlada želi. Nismo vedeli, kaj so prioritete. Večkrat sem sama Stalno predstavništvo RS v Bruslju prosila za mnenje, stališče Slovenije. A tega sodelovanja ni bilo, pa ne zato, ker ljudje ne bi želeli sodelovati, ampak ker ni bilo usmeritev. Naša vlada ne ve, kaj bi želela na evropskem parketu. Poenotiti se moramo o naših prioritetah, da jih bomo lahko potem zagovarjali."
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let