Romana Tomc v oddaji Slovenija izbira - kdo gre v Bruselj na Planet TV

  Objavljeno: Nedelja, 02.06.2024    Rubrika: Zadnje novice
  Posnetek zaslona 2024-06-02 232605 gff
  Kandidatka za evropsko poslanko in nosilka liste SDS Romana Tomc je sodelovala na predvolilnem soočenju z naslovom Slovenija izbira, ki ga je pripravila Planet TV. Soočile so stranka SDS, NSi, ki jo je zastopal Matej Tonin, SLS (Peter Gregorčič) SD (Aleksander Jevšek), Levica (Nataša Sukič), Vesna (Vladimir Prebilič) Resnica (Zoran Stevanovič) in Klemen Grošelj (Zeleni Slovenije).

  Spregovorili so o vplivu evropskih volitev na Slovence, o odnosu poslancev znotraj političnih skupin, migracijah in novem migracijskem paketu, ki so ga evropski poslanci letos sprejeli, o vplivu evropskih poslancev, zelenem prehodu in vplivu le tega na Evropejce in Evropejke in pa tudi o konfliktu na bližnjem Vzhodu – vprašanju dogajanja v Gazi.
   
  Aktualna evropska poslanka je v prvem vprašanju o vplivu evropskih volitev na Slovence in Slovenke poudarila, da 80% zakonodaje v Sloveniji prihaja s strani Evropskega parlamenta in vpliva na življenje v Sloveniji ter dodala in poudarila, da je pomembno, da o delu poslancev v Evropskem paralmentu poročajo mediji, drugače Slovenci in Slovenke niso soočeni s tem, kaj počnejo evropski poslanci. Ob vprašanju o odnosih znotraj ELS je odgovorila, da imajo poslanci med sebo lepe in korektne odnose, takšne odnose pa ima tudi z njenim strankarskim kolegom Milanom Zverom.
   
  Sledilo je vprašanje o migracijah in pa obveznem solidarnostnem prispevku, ki je bil uveden in se bo začel izvajati leta 2026, takrat kot nov migracijski paket. Izpostavila je, da sta bila SDS-ova poslanca ona in gospod Zver edina poslanca, ki sta glasovala proti paktu, saj je solidarnostni prerazporeditveni mehanizem nesprejemljiv in bo v resnici obvezen, kar bi pomenilo, da v kolikor ne bi migrantov želeli sprejeti, bi za to Evropski uniji morali plačati. "Kar moram resnično še enkrat poudariti je tudi to, da se stvari mešajo. Govorimo o ilegalnih in legalnih migracijah in mi nasprotujemo ilegalnim migracijam in imamo ničelno toleranco do tega" je še dodala. Izpostavila je tudi primer petnajstih držav članic EU, ki so poslale svoje predloge, kako izboljšati migracijski paket in zaustaviti migracije. To naj bi bil po nnjenem mnenju dokaz, da je migracijski pakt nesmisel in nikoli ne bo deloval. "V tem trenutku že več kot polovica držav članic EU nasprotuje temu paketu, to se pravi bomo morali iskati druge rešitve. Te rešitve so pa predvsem v tem,d a se sklene več sporazumov s tretjimi državami kamor se vrača tiste, ki bi radi ilegalno bivali v Evropi. Da se tam lahko oddajo tudi vloge in se potem pride v Evropo na legalen način."
   
  Ob vprašanju o vplivu veropskih poslancev in pa priljubljenosti leteh ter raznih ocenjevalnih lestvicah evropskih poslancev, je izpostavila, da so le te različne in različno relevantne. Med drugim je namreč tudi sama dobila na eni izmed teh nagrado nagrado na področju sociale in zaposlovanja in pri tem dobila nagrado za uspešno delo iz rok komisarja za socialo. O vplivu poslancev znotraj svoje politične skupine pa je izpostavila primer dobrega sodelovanja v primeru peticije o komunističnih pobojih v Sloveniji.
   
  "Zeleni prehod je pravzaprav zelena past. Zeleni prehod ni to, da bomo posadili eno drevo, zeleni prehod je tudi to,d a boste morali zamenjati okna v vaših stanovanjih, da bsote zagotovili vse pogoje, ki so si jih zmislili predvsem tisti, ki sedijo na skrajni levici in zeleni, da bomovarovali okolje" Je pokomentirala vprašanje o zelenem prehodu. Poudarila je, da kljub temu, da ima ELS največ sedežev v Evropskem parlamentu, na žalost nima večine. "Velikokrat smo morali reževati, kar se je rešiti dalo, kajti tisti, ki imajo večino v Evropskem parlamentu, to pa je skrajna levica in zeleni, so predlagali tako nore cilje, da smo poskušali z nekimi kompromisi vendarle doseči, da teh norih rešitev ni bi bilo. Tudi sami se dostikrat nismo strinjali s tem, ampak smo preprečili še večjo škodo, ki bi se lahko zgodila." Poudarila je, da je to področje na katerem je Evropa najbolj zašla in bo v naslednjem mandatu potrebno reševati to problematiko.

  "Smo zato, da delamo zeleni prehod preudarno in po pameti in da se zavedamo, da ima ves čas karkoli naredimo, da ima to vpliv na ljudi, na vaše položnice, da ima to vpliv na konkurenčnost slovenskega in evropskega gospodarstva." Poudarila je,  da se kmetu ne sme odvzeti obdelovalnih površin, saj s tem neposredno ogrožamo prehransko varnost.

  Ob zadnjem vprašanju je poudarila, da je ključno, da teroristična organizacija Hamas takoj izpusti orožje in talce. Še e od tu naprej se namreč lahko začne reševati spor. "V tem trenutko ni nobenih, tudi po mednarodnem pravu ne, pogojev, da bi lahko palestinsko državopriznali in mislim, da si slovenska politika s soliranjem in potezami, ki služijo predvsem notranjepolitičnim bojem, dela škodo celotni Sloveniji" je zaključila soočenje.
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)