Romana Tomc v odgovoru za Politico o Resoluciji o Sloveniji

  Objavljeno: Četrtek, 16.12.2021    Rubrika: Zadnje novice
  tomcromana2018-19
  V nadaljevanju objavljamo komentar evropske poslanke Romane Tomc v zvezi z Resolucijo o Sloveniji, o kateri je danes glasoval Evropski parlament: 

  "Od vsega začetka je jasno, da gre za poskus napada slovenske opozicije na aktualno desnosredinsko vlado Janeza Janše. To se je večkrat pokazalo, med drugim tudi z neupravičenim vmešavanjem v pripravo poročila o misiji DRFMG v Sloveniji.
   
  Resolucija nima nobene povezave z ugotavljanjem dejanskega stanja vladavine prava v Sloveniji. Glavni očitki, ki so se nanašali na neimenovanje delegiranih tožilcev in financiranje STA, so brezpredmetni, saj sta vprašanji rešeni. Na drugi strani pa resolucija ne omenja pomembnih dejstev, ki bi osvetlili vse pomanjkljivosti delovanja pravne države, opozorili na nedopustno in neuravnoteženo stanje medijev, prikritega lastništva in izpostavili sistemsko korupcijo, ki se vleče od nastanka države dalje. Pri tem posebej opozarjam na najnovejšo afero velikih razsežnosti s katero je povezano Vrhovno sodišče v Sloveniji in predlagam, da se z njo seznanite. 

  Resolucija o Sloveniji se je iz brutalnega napada na vlado in hudih očitkov, ki naj bi spodkopavali vladavino prava, zožila na nekaj splošnih ugotovitev, ki bi jih lahko mirno pripisali vsaki izmed vlad članic EU.  
   
  Zelo neresno in neprofesionalno je tudi sklicevanje na vire in poročila iz leta 2017 in nekaj drugih očitnih napak. Povsem očitno je, da so imeli avtorji resolucije velike težave zapolniti prazen prostor, zato je tudi zaključek, ki naj bi bil namenjen pozivom vladi k ukrepanju, povsem ponesrečen in prazen. 
   
  Zato ta nacionalni poizkus, ki ustreza evropski levici pri njihovem cilju slabitve desnosredinskih vlad, obsojam tudi z vidika zlorabe Evropskega parlamenta. Očitno enako meni tudi precejšnji del evropskih poslancev. Pri tem se zahvaljujem stranki EPP, tudi kolegom iz ECR in vsem ostalim, ki so podprli Slovenijo in resolucijo zavrnili."
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)