Romana Tomc v pismu DRFMG o pritiskih na RTV

  Objavljeno: Sreda, 22.06.2022    Rubrika: Zadnje novice
  Foto RT 2
  Evropska poslanka Romana Tomc je v pismu predsednici in članom Skupine za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic Odbora LIBE v Evropskem parlamentu opozorila na nedopustne poteze, ki smo jim, vse od prevzema mandata nove slovenske vlade, priča v Sloveniji.

  Nova vlada je takoj po nastopu funkcije pohitela s spremembami Zakona o RTV, s čimer si nameravajo omogočiti popolno podreditev javne radiotelevizije. V času, ko se svet in Evropa soočata s prehrambeno in energetsko krizo, je bil to eden prvih zakonov, ki jih je napovedala vlada. So to prave prioritete?

  V nadaljevanju je opozorila na potezo zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je v javnem pismu, naslovljenim na vodstvo RTV, izvajala neposredni pritisk na njenega direktorja in njegove odločitve. Vlada prav tako želi s spremembo sestave programskega sveta zamenjati aktualno vodstvo RTV in si ga oblikovati po lastnih željah. Če do tega dejansko pride, bo programski svet v skladu z voljo vladajoče koalicije izvedel načrtovane kadrovske čistke.

  Za konec se je dotaknila tudi opozoril nekaterih novinarjev, ki se ne želijo ukloniti peščici, ki si želi prevzeti vodenje RTV. Naj njimi se izvaja šikaniranje in mobing.

  Skupino DRFMG je pozvala, da spremlja situacijo in se v skladu s svojimi pristojnostmi tudi odzove. Prav tako je predlagala, da se razpravo o dogajanju v Sloveniji uvrsti na dnevni red ene od sej prihajajočih sej odborov.
   

   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)