Romana Tomc v pismu Komisarki za človekove pravice Sveta Evrope Dunji Mijatović

  Objavljeno: Torek, 08.06.2021    Rubrika: Zadnje novice
  dd
  V nadaljevanju objavljamo pismo, ki ga je evropska poslanka Romana Tomc naslovila na Komisarko za človekove pravice Sveta Evrope, Dunjo Mijatović, v zvezi z memorandumom o svobodi izražanja in svobodi medijev v Sloveniji.

  "Spoštovana gospa Dunja Mijatović, Komisarka za človekove pravice Sveta Evrope,

  delim vaše mnenje, da so medijska svoboda, nepristranskost in demokratičnost temelji vsake demokratične družbe. Obsojam vse oblike nasilja nad mediji ali novinarji, tako fizično, kot verbalno, podpiram svobodo govora in pravico do izražanja osebnega mnenja.
   
  Zato sem zelo začudena nad vašim nedavnim poročilom, ki Sloveniji očita ogrožanje demokratičnih standardov z omejevanjem svobode medijev in celo nasilje nad novinarji.

  Poročilo je izredno pristransko in neuravnoteženo ter v celoti usmerjeno proti trenutni Vladi Republike Slovenije. Kar ji očitate, ne drži. Vlada ne izvaja nikakršnega nasilja nad novinarji in ne omejuje njihove medijske svobode. Tudi zgodba o STA je širša kot navajate, Vlada je kot lastnik od agencije zahtevala izpis poslovodskih bilanc. Kljub nesodelovanju direktorja agencije so bile vse obveznosti v skladu z veljavno pogodbo poravnane.

  Podpiram vaše pozive k bolj transparentnemu lastništvu medijev v Sloveniji, nikakor pa se ne morem strinjati z navedbami, da vlada deluje proti medijem. Ravno obratno, kar 80% slovenskih medijev je, kot kaže nedavna študija medijske krajine v Sloveniji, ki jo je pripravila Fakulteta za medije v Ljubljani, proti vladno usmerjenih.

  Od organizacije kot je Svet Evrope, pričakujem nepristransko in uravnoteženo delovanje in ne političnega obračunavanja s posameznimi vladami držav članic. Svet Evrope naj bi, kot mednarodna organizacija, deloval na podlagi preverjenih in zanesljivih informacij. S poročilom  škodujete mednarodnemu ugledu Slovenije prav v dneh pred pričetkom predsedovanja Svetu EU.

  Zato vas pozivam, da kot komisarka za človekove pravice Sveta Evrope situacijo v Sloveniji podrobneje preučite in jo pogledate iz več zornih kotov. Vse odkar je Vlada Janeza Janše nastopila svoj mandat, je tarča vodilnih medijev, ki predstavljajo veliko večino medijske krajine. Zgodbo so nekateri, ki so doma izkoristili vse protivladne vzvode, zdaj preselili tudi na evropski parket.

  Vlada, ki je z osmimi paketi protikorona ukrepov pomagala slovenskim državljanom in gospodarstvu med zdravstveno krizo in nas obvarovala najhujšega, si tovrstnih napadov zagotovo ne zasluži.

  S spoštovanjem,

  Romana Tomc, poslanka Evropskega parlamenta"
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)