Romana Tomc v pogovoru o begu možganov v EU

  Objavljeno: Četrtek, 21.11.2019    Rubrika: Zadnje novice
  martens.
  Evropska poslanka Romana Tomc se je na kongresu Evropske ljudske stranke v Zagrebu udeležila diskusije o begu možganov znotraj Evropske Unije. Pogovor je potekal v sklopu maratona idej, ki jih pripravlja Martens center.

  Vzhodno evropske države se od padca železne zavese soočajo z izseljevanjem. 
  Latvija, Litva ter Bolgarija so v zadnjih 30 letih izgubile več kot 20 % svojega prebivalstva, medtem ko v Grčiji na leto iz države odide 100.000 ljudi. Kljub velikemu poudarku na priseljevanju, se te države soočajo z negativnim migracijskim saldom. 

  Romana Tomc je povedala, da so selitve znotraj Evropske unije eden izmed stranskih učinkov prostega pretoka oseb, ki pa je velikokrat podcenjena tema. Ker je to ena od naših svoboščin, se ji ne bomo odrekli, zato moramo iskati druge rešitve, ki bodo ublažile izseljevanje prebivalcev predvsem vzhodno evropskih držav. Velik korak k reševanju problema je že dejstvo, da si priznamo, da problem obstaja in smo z njim seznanjeni. Veliko ljudi je danes bolj zaskrbljenih zaradi priseljevanja, ampak moramo jih soočiti tudi s problemom odseljevanja. Če bi se zavedali številk in statistike, bi morda bolje razumeli ta problem.

  V Evropi obstaja problem nizke rodnosti in gre pravzaprav za neko demografsko paniko, saj mladi nimajo veliko otrok, odseljujejo se v države z večjo kupno močjo.  
  Romana Tomc je povedala, da je vesela, da bo Evropska komisija prvič v zgodovini posebej obravnavala tudi problem demografije v Evropi, saj smo demografsko stara celina. Nekatere države se tega zavedajo in se s tem problemom soočajo z uporabo primernih politik, medtem ko se v drugih državah problemu izogibajo. Opozorila je na nujno podporo družinam, da bi se pari raje odločali za večje število otrok. Družinam je treba pomagati z ugodnim okoljem, stanovanji, stabilnostjo. 

  Nekatere države se poslužujejo uvoza delovne sile. Poljska v velikem obsegu uvaža delavce iz Ukrajine. 
  Evropska poslanka spoštuje odločitev Poljske, saj mora vsaka država storiti vse, kar je le mogoče, da zakrpa luknjo na trgu dela, ampak to ni dolgoročna rešitev. Najprej bi se morali vprašati, zakaj se državljani izseljujejo. Če bi imeli boljše pogoje in boljše plače bi se gotovo vračali v svojo domovino. Za rešitev tega problema morajo države skrbeti za stabilno gospodarstvo. Mladi naj si nabirajo izkušnje v tujini, a naj se potem vrnejo v svojo državo in pomagajo z dodano vrednostjo. Morajo se počutiti zaželene.

  Češka je, da bi se izognili begu možganov, določenim znanstvenikom povišala plače.
  Kratkoročno sicer dobra rešitev, ki pa najbrž dolgoročno ne bo zdržala. Evropska unija ima veliko programov, ki financirajo mlade zaposlene, ima socialne sklade in s tem lahko pomaga državam. Sredstev je več kot dovolj, vendar morajo priti v prave roke, da se pravilno razporedijo in uporabijo. Tudi evropska sredstva pa so lahko uspešna le na kratek rok. Mladim lahko pomagajo do bolje plačanih zaposlitev in pri reševanju stanovanjskega vprašanja. Na dolgi rok pa je treba predvsem poskrbeti za zdravo in stabilno gospodarstvo, investicije in za zagon gospodarstva. Poleg uspešnega gospodarstva pa je pomembna tudi ustrezna socialna politika. 
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)