Romana Tomc v video pogovoru z dijaki III. gimnazije Maribor

  Objavljeno: Torek, 28.04.2020    Rubrika: Zadnje novice
  Fotka-videokonference-768x442.
  Evropska poslanka Romana Tomc je sodelovala v videokonferenci z mladimi ambasadorji Evropskega parlamenta iz III. gimnazije Maribor.
  Dijaki so v poročilu zapisali: 


  "Maribor, 23. april 2020

  POROČILO – VIDEO KONFERENCA Z EVROPSKO POSLANKO ROMANO TOMC

  V torek, 21. aprila 2020, smo ambasadorji III. gimnazije Maribor opravili videokonferenco z evropsko poslano Romano Tomc.
  Romana Tomc je poslanka v Evropskem parlamentu in članica Evropske ljudske stranke, kateri pripada Slovenska demokratska stranka. V Evropski parlament je bila prvič izvoljena na volitvah leta 2014. V prvem mandatu je bila članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, članica Preiskovalnega odbora za preučitev domnevnih kršitev in nepravilnosti pri uporabi prava Unije, povezanih s pranjem denarja, izogibanjem davkom in davčno utajo, ter nadomestna članica Odbora za ekonomske in monetarne zadeve.
  Pogovarjali smo se o aktualnih temah, za katere se tako kot odrasli in mladina zanimamo. Pogovor se je večinoma napeljeval na trenutno pandemijo – Covid – 19. Nas, dijake, je predvsem zanimalo, kdaj bomo odšli nazaj v šolo ter kdaj ima vlada namen vzpostaviti stvari nazaj v normalno stanje. Na ta vprašanja nam ga. Romana seveda ni znala točno odgovoriti, saj še trenutno ni jasno, kdaj bo vse v okviru normale. Vlada ima namen 4. maja odpreti različne gospodarske dejavnosti (npr. frizerske salone,…). S tem dnem bodo tudi letošnji maturanti odšli nazaj v šolo. To pomeni, da se bodo ponovno aktivirali različni javni prevozi, odpreti se bodo morali dijaški domovi, itd.
  Evropska poslanka Romana Tomc nas je tudi opozorila, da smo kot prebivalci RS lahko zelo hvaležni, v kakšnem stanju smo, v primerjavi s stanji drugih držav (npr. Nizozemsko, Belgijo, Španijo,…), saj pridobivamo vsa potrebna sredstva, ter uspešno rešujemo trenutno krizo. Glede na to, da smo lahko v nevarnosti, da se takšna pandemija ponovi, smo postavili vprašanje, kaj so vzroki, da so druge države v toliko slabšem stanju. Če vzamemo za primer Belgijo, odgovarja ga. Romana, je to država, ki dolgo ni imela dovolj sredstev in zastavljenih norm, ki bi utešile krizo – ni bilo prepovedi približevanja, maske niso bile potrebne, saj jih niso morali pridobit. Tako lahko povzamemo, da je RS pravočasno ukrepala na trenutno situacijo.
  Aktualno vprašanje je tudi, ali bo namenjena kakršnakoli finančna pomoč članicam Evropske Unije. Glede na trenutno stanje, lahko članicam EU grozi ponovna recesija. Evropska Unija ima namen finančno pomagati članicam v obliki nepovratnih sredstev za investicije ali pa kot jamstva za najem ugodnih kreditov oz. posojil. Gre za najobsežnejšo pomoč državam članicam v zgodovini EU. Vrednost pomoči bi naj znesla cca. 3000 milijard evrov (za primerjavo – slovenski letni proračun znaša 10 milijard evrov).
  V videokonferenci smo se tudi pogovarjali o težavah znotraj Republike Slovenije, kot so obračunavanje opozicije z vlado, nepreverjene oz. lažne navedbe novinarjev itd. Ga. Romana Tomc nam je posebej poudarila, da takšni dejavniki samo še upočasnjujejo reševanje krize, s katero se spopada vlada. Izpostavila nam je tudi, da smo ena izmed redkih držav članic, v kateri je prebivalstvo precej neenotno, kar je zelo neproduktivno v trenutnem času.
  Glede na to, da je ga. Romana ena izmed evropskih poslank, smo jo tudi vprašali, kako EU trenutno rešuje situacijo z migranti na grški meji. Odgovorila nam je, da je EU poslala pomoč (policijo) ter tudi investirala denar, za pomoč migrantom. 
   
   
  Anteja Garmut in Eva Ekart,
  dijakinji in ambasadorki III. gimnazije Maribor"
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let