Romana Tomc v virtualnem studiu pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta

  Objavljeno: Petek, 05.03.2021    Rubrika: Zadnje novice
  prenos
  Evropska poslanka Romana Tomc je sodelovala v virtualnem pogovoru z novinarji, v organizaciji pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, pred prihajajočim plenarnim zasedanjem.

  Ena osrednjih tem pogovora je bilo seveda cepljenje Evropejk in Evropejcev, ki Evropski komisiji povzroča kar nekaj nevšečnosti. Evropska komisija se je zavezala, da bo državam članicam dobavila več cepiva, vendar pa se sooča z nekaj težavami na strani dobaviteljev.

  Nekatere države se zato že odločajo za solo akcije pridobivanja cepiva. Kot se strinjajo poslanci, so države v prvi vrsti le odgovorne svojim državljanom, zato jih je do neke mere potrebno razumeti. Vseeno pa vsi podpirajo skupna prizadevanja Evropske komisije. Evropska komisija je vložila ogromno sredstev v razvoj in pridobivanje cepiva, precepljenost je tista, ki nam bo pomagala na poti do normalizacije situacije tako v Evropi, kot po celotnem svetu.

  Dotaknili so se seveda tudi prihajajoče razprave o svobodi medijev na Madžarskem in Poljskem, ki bo po nedavni odločitvi predsedstva Evropskega parlamenta, razširjena tudi na Slovenijo. Romana Tomc je ob tem poudarila da pričakuje široko razpravo, za katero pa se že vnaprej ve, da ne bo tako celovita, transparentna in javna, kot bi morala biti. Ne samo na plenarnem zasedanju, razprava o Sloveniji bo prav danes potekala tudi na enem od odborov Evropskega parlamenta. Do zadnjega momenta je bila napovedana razprava za zaprtimi vrati, šele po urgiranju nekaterih sodelujočih, bo razprava tudi javno predvajana: »Seveda imamo težave tudi v Sloveniji, tako z mediji, kot tudi na področju vladavine prava, tu se strinjamo. Ne strinjamo pa se, da se o tem pogovarja za zaprtimi vrati, v ozkem krogu sodelujočih. Zato je predsednik vlade namesto razprav, ki bi potekale za zaprtimi vrati, namesto da poročila o Sloveniji pišejo ljudje, ki tu nikoli niso bili, v Slovenijo povabil delovno skupino, ki bi stanje celovito in podrobno raziskala. Veselimo se razprave, ki bi bila široka, vključujoča, transparentna in celovita.«

  Nadaljevala je: »Zgodbo o Sloveniji je potrebno gledati bolj celovito. Le tako lahko situacijo ocenimo objektivno. Zgodba se je začela s prvim dnem nastopa vlade Janeza Janše. Ko koaliciji KUL vlade ni uspelo spodnesti z nezaupnico, so dogajanje preselili na evropski parket. Evropski levi politični pol aktivno napada desne vlade, po celotni Evropi. S pomočjo povezav na evropskem parketu je uspelo notranjepolitično razpravo preseliti na evropsko raven. A vendar – Evropa se s to temo ne ukvarja tako poglobljeno, kot to poročajo slovenski mediji. To ni osrednja tema Evropske unije. Evropa ima pomembnejša vprašanja na agendi.«

  V kolikor bi si želeli pogovor ogledati ponovno, je posnetek objavljen na naši facebook strani.
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)