Seminar za urednike: Odkrito o prihodnosti Evropske unije

  Objavljeno: Sreda, 15.11.2023    Rubrika: Zadnje novice
  viber_image_2023-11-15_12-06-00-186
  Ta teden je v okviru priprav na evropske volitve v Evropskem parlamentu potekal pogovor z uredniki slovenskih medijev STA, MMC, SiOL, Delo, 24ur, Žurnal24 in Večer.
   
  Na srečanju so svoje poglede z njimi delili tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS) ter poslanca Franc Bogovič (SLS) in Ljudmila Novak (NSi).
   
  Srečanje se je začelo s pregledom mandata. Romana Tomc, kot vodja slovenske delegacije poslanske skupine ELS je izrazila zadovoljstvo nad opravljenim delom. Posebej je izpostavila svoje delo v odboru za zaposlovanje, ki v tem mandatu izvaja Evropski steber socialnih pravic. Med te sodita direktiva o minimalni plači in strategija o dolgotrajni oskrbi. Kot poznavalka socialnega področja je kritično ocenila sprejeto novelo o evidentiranju delovnega časa, ki jo je predlagal minister Mesec, ter jo je označila za nesmiselno. Posebno pozornost je namenila tudi izjemnemu pritisku na evropsko socialo zaradi migracij, ob čemer je izrazila zaskrbljenost zaradi pomanjkanja napredka v osmih letih in poudarila nujnost reševanja vprašanj varnosti in delovanja schengenskega območja.
   
  Po uvodnih besedah so imeli zbrani novinarji možnost izraziti svoja vprašanja. Poslanka Tomc pa je na posamezne teme podala svoje mnenje. Glede udeležbe na evropskih volitvah je poslanka poudarila, da bodo migracije nedvomno ena izmed ključnih tem. Hkrati pa je izrazila zavezanost k izboljšanju volilne udeležbe a poudarila, da imajo pri tem veliko vpliva tudi mediji.
   
  Na vprašanje o izzivih integracije in pomanjkanja delovne sile v Evropi je poudarila potrebo po reševanju teh vprašanj skozi legalne ekonomske migracije. Prav tako pa izpostavila pomanjkanje volje po integraciji s strani ilegalnih migrantov.
   
  V odzivu na vprašanja o dezinformacijah je poslanka Romana Tomc izrazila skrb glede širjenja lažnih novic in poudarila težavnost določanja meje med svobodo govora in cenzuro. Prav tako pa je izrazila pomisleke nad neznanimi algoritmi in ljudmi, ki izvajajo kontrolo nad objavami na spletu.
   
  Ob koncu srečanja pa je poslanka tudi komentirala financiranje nevladnih organizacij. Pri čemer je izpostavila pomen preglednosti in postavila vprašanje, zakaj novinarji menijo, da se njihovo financiranje ne bi razkrilo. Opozorila je tudi na nemškega novinarja, pri katerem so dobili 600000 evrov gotovine ruskega izvora.
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)