Srečanje pod-odbora za Arktiko v Strasbourgu

  Objavljeno: Ponedeljek, 17.02.2020    Rubrika: Zadnje novice
  3
  Arktika v zadnjem času pridobiva mednarodno pozornost. Govorimo o regiji, ki ima pomembno geostrateško lego, je bogata z biotsko raznolikostjo in naravnimi viri. S podnebnimi spremembami in taljenjem ledenikov so se interesi okoliških držav močno spremenili. V arktičnem krogu ozemlje obdaja 8 suverenih držav, (Kanada,  Danska, Finska, Švedska, Islandija, Norveška, Rusija, Švedska in Združene države Amerike). Pozicija in strategija EU je zaradi obkroženosti regije s tremi evropskimi državami zelo pomembna. EU mora okrepiti prisotnost in sodelovanje z ostalimi državami in deležniki, saj se bodo s taljenjem ledenikov pojavile nove priložnosti za črpanje virov in prevoz, kar bo povečalo gospodarsko in vojaško aktivnost.
   
  EU je bila že pred desetletji vključena v to območje, s tremi državami članicami pa bi Arktika de facto lahko sodila tudi v našo v notranjo politiko. Če želimo kot Unija biti prisotni v regiji, so ključne 3 stvari: programi in projekti, financiranje in primerna zakonodaja.
   
  EU je že leta 1993 ustanovila Barentsov Euroarktični svet, ki je temeljil na trajnostnem razvoju Barentsove regije. Leta 1996 pa je bil ustanovljen Arktični svet, kjer je polnopravno članstvo omejeno zgolj na 8 držav, EU pa formalno nima statusa opazovalke, ima pa ga 7 držav članic.
  Strategije držav za regijo so različne, medtem ko se Danska, Finska in Švedska ukvarjajo z okolijskimi politikami, se ruski interes nahaja v širitvi baze za pridobivanje surovin za zagotovitev energetskih potreb.  Leta 2018 pa se je pojavila kot akter blizu Arktike še Kitajska, za katero je Severna pomorska pot strateškega pomena, predvsem v prizadevanjih ustanovitve Polarne svilene poti.
   
  Sodelovanje z ostalimi državami, kot so na primer Rusija in Združene države, ter vse večji vpliv Kitajske, pomeni sodelovanje preko skupnih interesov. Arktika je regija, ki ponuja zelo veliko, vendar lahko vpliva na mir in stabilnost v regiji ter tudi po svetu. Nakup 5.0000 ledolomilcev na ruski strani predstavlja nov mejnik, saj so to največje ladje, ki so kadarkoli plule na tem območju. Odpirajo se tudi nove plovne poti za trgovino, za črpanje naravnih virov. Kitajska ima jedrske podmornice v visokih vodah, ki so usmerjene proti Washingtonu, kar je resna grožnja. Če želimo ohraniti geostrateško pozicijo in vpliv na Arktiki bo za to potrebno financiranje, predvsem pa večja vključenost Unije. Kljub temu pa je Arktika znotraj EU precej obsežna in zapletena tema, temu primerno so raznoliki tudi pristopi držav članic. Potrebujemo skupni odziv in sodelovanje na področju te tematike.

  Če govorimo o Arktiki, moramo omeniti tudi 8 suverenih držav, ki že imajo svojo politiko do te regije, zato če želimo kot Unija vplivati na ostale, moramo imeti mehak, konstruktiven pristop, paziti pa moramo na normativne odgovore pri varnostnih vprašanjih.

  Romana Tomc je bila kot članica Delegacije Evropskega parlamenta za severno sodelovanje vključena v prve letošnje pogovore o Arktiki v Strasbourgu.
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let