Studio Evropa: Kakšen je evropski socialni model za 21. stoletje?

  Objavljeno: Ponedeljek, 10.05.2021    Rubrika: Zadnje novice
  Zajeta slika
  Evropska poslanka Romana Tomc je danes sodelovala v spletni razpravi o zaključkih socialnega vrha, ki je pretekli konec tedna potekal v Portu ter o izzivih evropskega socialnega modela v prihajajočih letih. 

  Romana Tomc je v svojem nagovoru poudarila: "​Veseli me, da smo se tudi na evropski ravni začeli ambiciozno pogovarjati o socialnih temah. Veliko je bilo v zadnjih letih govora o digitalizaciji, zeleni preobrazbi, sociala je bila nekoliko odrinjena na stran. Jasno je, da so države članice tiste, ki so v prvi vrsti odgovorne za svoje socialne sisteme, a prav je, da jih tudi Evropska komisija pri tem usmerja, jim svetuje, usklajuje. Na socialnem vrhu v Portu so bili zato postavljeni konkretni cilji na področju zaposlovanja, izobraževanja, socialne vključenosti: do leta 2030 naj bi bilo zaposlenega vsaj 78% delovno aktivnega prebivalstva, vsaj 60% vseh zaposlenih se bo izobraževalo in izpopolnjevalo, tretji cilj pa je zmanjšati število ljudi, ki živijo na pragu socialne izključenosti. Naloga držav članic pa je, da ob pomoči Evropske komisije te cilje z ustreznimi ukrepi in politikami tudi dosežejo. V Sloveniji smo na pravi poti in verjamem, da bomo cilje dosegli."

  Poudarila je tudi, da je v času koronakrize “slovenska vlada ogromno sredstev, ki jih je državam članicam zagotovila Evropska komisija, namenila za zaščito zaposlitev, za zmanjševanje socialne razdeljenosti. Ukrepi protikorona paketov so bili namenjeni prav vsem, Slovenija je izjemno učinkovito porabila sredstva, ki so ji bila na voljo. To se kaže tudi v aktualnem stanju: v Sloveniji se je brezposelnost, tudi med mladimi, zvišala manj kot v povprečju EU. Napovedujejo nam tudi hitrejše gospodarsko okrevanje,” in dodala: “Strinjam se, da bo prihodnost dela drugačna, kot je danes. Digitalizacija in zelena preobrazba odpirata nove oblike delovnih mest, tako imenovane poklice prihodnosti. Temu se bodo države morale prilagoditi s strukturnimi spremembami. Poleg te prilagoditev Slovenijo čaka tudi naloga nadoknaditi strukturni zaostanek, ki ga ima na tem področju. Ne samo trg dela, tudi na drugih področjih nas čaka veliko dela.”

  V kolikor ste pogovor zamudili in vas zanima več, si ga lahko ogledate na spodnji povezavi: 
  https://fb.watch/5oI2BRznS_/ 

   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)