V Sloveniji nihče, ampak res nihče ne bi smel biti lačen!

  Objavljeno: Ponedeljek, 14.09.2020    Rubrika: Zadnje novice
  tomcromana2018-53
  𝐋𝐢𝐧𝐜̌ 𝐳𝐚𝐫𝐚𝐝𝐢 𝐤𝐫𝐢𝐭𝐢𝐤𝐞 𝐨𝐛𝐣𝐚𝐯𝐞 𝐭𝐯𝐢𝐭𝐚 𝐑𝐓𝐕

  Po tem, ko sem ta teden doživljala napade in pogrom zaradi svoje objave na tviterju, je čas, da v miru pojasnim nekaj stvari. V vsesplošni tekmi, kdo me bo obdal z več in bolj primitivnimi žaljivkami in kdo bo šel pri svojih obsodbah najdlje, se ni bilo smisla oglašati. Ne delam si utvar, da bi ta zapis vplival na kateregakoli neuravnovešenega trola, ki se skriva za lažnim imenom in širi sovraštvo, prav tako ne na tako imenovane neodvisne medije in njihove služabnike. Ta prispevek je namenjen tistim, ki jim je kaj do pravične socialne države, kjer je poskrbljeno za najšibkejše. Vlada je odgovorna, da pripravi spremembe socialnega sistema, ki bodo sistem debirokratizirale in ga naredile bolj pravičnega. 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐩𝐚𝐝𝐚 𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐦, 𝐤𝐢 𝐫𝐞𝐬 𝐧𝐞 𝐳𝐦𝐨𝐫𝐞𝐣𝐨 𝐢𝐧 𝐧𝐞 𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐦, 𝐤𝐢 𝐬𝐞 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞 𝐳𝐧𝐚𝐣𝐝𝐞𝐣𝐨 𝐯 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐬𝐣𝐮 𝐧𝐞𝐬𝐤𝐨𝐧𝐜̌𝐧𝐢𝐡 𝐨𝐛𝐫𝐚𝐳𝐜𝐞𝐯.

  𝐎𝐛𝐣𝐚𝐯𝐞 𝐨 𝐥𝐚𝐤𝐨𝐭𝐢, 𝐤𝐢 𝐭𝐫𝐤𝐚 𝐧𝐚 𝐯𝐫𝐚𝐭𝐚, 𝐬𝐨 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐛𝐞𝐣 𝐩𝐨𝐠𝐨𝐬𝐭𝐞 𝐯 𝐜̌𝐚𝐬𝐮 𝐝𝐞𝐬𝐧𝐞 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐞

  Puščica mojega tviter sporočila je bila usmerjena izključno v skrbnika tviter računa na RTV – Val202. Besedilo objavljenega tvita se je glasilo: »Letos prvič opažam, da otroci ob prihodu v očeh nimajo upanja. In zelo so lačni, prenajedajo se s kruhom in v torbe spravljajo namaze za svojo družino.« Res hudo sporočilo. Verjamem, da je prostovoljka Neža to res rekla, vendar kot splošna trditev zveni strašno. Razlog, da me je to sporočilo posebej zbodlo je, da 𝐭𝐚𝐤𝐬̌𝐧𝐢 𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐝𝐨𝐛𝐧𝐢 𝐳𝐚𝐩𝐢𝐬𝐢 𝐯 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐣𝐢𝐡 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐧𝐞𝐣𝐨 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐛𝐞𝐣 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐳𝐢𝐯𝐧𝐢 𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐠𝐨𝐬𝐭𝐢, 𝐤𝐨 𝐣𝐞 𝐧𝐚 𝐨𝐛𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐧𝐚 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐚. Že v prejšnjem mandatu je bilo tako. Celo v parlamentu je bila lakota izrabljena kot sredstvo političnega boja, mediji pa so o tem teatralično pisali z debelimi naslovi.

  𝐁𝐨𝐭𝐫𝐬𝐭𝐯𝐨 𝐣𝐞 𝐝𝐨𝐛𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭

  Niti z eno besedo v tvitu nisem kritizirala projekta Botrstvo. Celo nasprotno, pohvalila sem ga. Gre za dober projekt, ki ga poznam že dlje časa. Hvala bogu obstaja veliko podobnih projektov, humanitarnih akcij in dobrih posameznikov, ki priskočijo na pomoč, ko se ljudje znajdejo v stiski in ko država odpove. Morda bi morali mediji malo več pozornosti nameniti vprašanju, zakaj država odpove, kdo je odgovoren za to in kaj bi bilo potrebno spremeniti.

  Neža in ostali prostovoljci, ki žrtvujejo svoj čas in energijo, da pomagajo drugim, so zame junaki. V svojem življenju sem prostovoljstvu namenila veliko, veliko ur. 𝐌𝐨𝐫𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐧𝐢 𝐢𝐦𝐞𝐧𝐨𝐯𝐚𝐥𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨, 𝐚𝐦𝐩𝐚𝐤 𝐣𝐞 𝐛𝐢𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜̌ 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐢𝐦. Ne samo veliko ur, tudi precej denarja. Zavedam se, kako pomembno je, da tisti, ki lahko, pomagamo kolikor pač zmoremo. V več oblikah sem aktivna še danes. Med drugim se kot predsednica dobrodelne ustanove Ivana Cankarja za štipendiranje trudim pomagati tistim, ki zaradi svojega slabšega ekonomskega položaja nikoli ne bi mogli doseči svojih sanj.

  𝐈𝐦𝐚𝐦𝐨 𝐛𝐨𝐠𝐚𝐭, 𝐚 𝐧𝐞𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐜̌𝐞𝐧 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦

  Ne trdim, da revščine v Sloveniji ni. Prostovoljstvo in humanitarne akcije lahko pomagajo, ne morejo pa rešiti vsega. Vsaka država ima vzpostavljen sistem varnostne mreže za socialno najbolj ogrožene. Za tiste, ki sami ne zmorejo. Ker se s področjem sociale ukvarjam že zelo dogo, lahko rečem, da slovenski sistem kar dobro poznam. Veliko dela nas še čaka, kajti to, kar imamo, je daleč od dobrega. Neštetokrat sem že povedala, da imamo bogat socialni sistem, vendar zelo nepravičen. 𝐏𝐨𝐦𝐨𝐜̌ 𝐩𝐨𝐠𝐨𝐬𝐭𝐨 𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐝𝐞 𝐭𝐣𝐚, 𝐤𝐣𝐞𝐫 𝐛𝐢 𝐛𝐢𝐥𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐧𝐚. 𝐙𝐚𝐭𝐨 𝐧𝐮𝐣𝐧𝐨 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐤𝐨𝐫𝐞𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞𝐦𝐛𝐞. 𝐑𝐞𝐬 𝐧𝐮𝐣𝐧𝐨. 𝐌𝐚𝐧𝐣 𝐛𝐢𝐫𝐨𝐤𝐫𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐜̌ 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐜̌𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢.

  𝐕 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐢 𝐧𝐢𝐡𝐜̌𝐞, 𝐚𝐦𝐩𝐚𝐤 𝐫𝐞𝐬 𝐧𝐢𝐡𝐜̌𝐞 𝐧𝐞 𝐛𝐢 𝐬𝐦𝐞𝐥 𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐥𝐚𝐜̌𝐞𝐧.

  Ne glede na to, da naš sistem ni popoln in da nismo med najbogatejšimi državami, smo dovolj bogati, da lakota pri nas nima kaj iskati. Če drži, da bi kdo trpel lahkoto, potem bi morali zvoniti vsi zvonovi. To se v državi, kjer sistem deluje ne bi smelo zgoditi. Socialna služba je tista, ki mora preveriti in ukrepati. Mora! Kako je mogoče, da tako zataji? Zakaj tako drag in obsežen sistem, za katerega je bilo porabljenih na milijone evrov ne deluje? Zakaj toliko birokracije? Zakaj nekateri uspejo sistem prelisičiti in uspejo živeti samo na račun sociale? Zakaj so na drugi strani nekateri lačni? Upam, da ne bo sledil nov pogrom, če zapišem, da bi morali delati vsi, ki so zdravi in za delo sposobni. Potem bi bilo morda drugače. Izkoriščanja socialne pomoči je veliko preveč.

  Spoštovani,

  več o tem kdo je za to odgovoren, bom napisala kdaj drugič. Tokrat pa zaključim s pozivom vsem, 𝐝𝐚 𝐬𝐤𝐮𝐩𝐚𝐣 𝐧𝐚𝐫𝐞𝐝𝐢𝐦𝐨 𝐯𝐬𝐞, 𝐤𝐚𝐫 𝐣𝐞 𝐯 𝐧𝐚𝐬̌𝐢 𝐦𝐨𝐜̌𝐢, 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐛𝐨 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨 𝐧𝐚 𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞. Vsak ima svojo vlogo v družbi in vsak lahko pomaga. Sama bom pomagala na več ravneh. V Bruslju pri sprejemanju evropske zakonodaje in tudi v Sloveniji v sodelovanju z vlado. Kot političarka, ki lahko vpliva na to, da bo zakonodaja boljša in kot človek, ki razume stisko ljudi in jim pomaga na osebni ravni.

  Romana Tomc
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let