Vprašanje ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču na odboru LIBE

  Objavljeno: Četrtek, 02.09.2021    Rubrika: Zadnje novice
  tomcromana2018-11
  V nadaljevanju objavljamo vprašanje, ki ga je evropska poslanka Romana Tomc zastavila ministru za pravosodje, Marjanu Dikaučiču, na zasedanju odbora LIBE (Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve), ki je potekalo v Bruslju.

  "Spoštovani minister, lepo pozdravljeni,
   
  Drugi člen Pogodbe o Evropski uniji se glasi:
  Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov manjšin... Te vrednote so, upam, skupne vsem državam članicam.
   
  Zdi se, da trenutno v Evropski uniji ne veljajo enaka merila na področju vladavine prava. Ko namreč Ustavna sodišča v različnih državah članicah kršijo temeljna načela EU, to ne povzroči enakega odziva v institucijah.
   
  Evropska unija je skupnost številnih kultur in držav z različno zgodovinsko preteklostjo. Žal se trenutno osredotočamo predvsem na Madžarsko in Poljsko, težave pa imajo tudi druge države. Opažam tudi, da nekateri moji kolegi površno poznajo razmere v drugih državah, govorim tudi za razmere v Sloveniji, pa vendar zelo samozavestno komentirajo njihovo stanje.
   
  Spoštovani minister, ali menite, da morda Evropska unija potrebuje novo razlago tega pojma? Nam mogoče manjka boljša vrednostna opredelitev vladavine prava?
   
  Kako je možno, da nek zakon, ki velja v eni državi članici, evropske institucije označijo za škodljivega, ko stopi v veljavo v drugi državi članici?
   
  Kaj lahko Slovensko predsedstvo naredi na področju vladavine prava?
   
  Hvala vam za odgovor in vse dobro pri predsedovanju."   
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)