Zaslišanje kandidatke za komisarko za notranji trg: Sylvie Goulard (Francija)

  Objavljeno: Četrtek, 03.10.2019    Rubrika: Zadnje novice
  goulard
  Goulardova je v uvodnem govoru poudarila pomen dokončanja notranjega trga za storitve in industrijo.  Opozorila je na težave, povezane s pomanjkanjem fiskalne enakosti v državah članicah EU in potrebo po pošteni minimalni plači. Poudarila je pomembnost varovanja štirih svoboščin enotnega trga - prosti pretok blaga, storitev, oseb in kapitala.

  Kandidatka bo pokrivala kar tri generalne direktorate na Komisiji, kar ji daje velik moč vplivanja. V primeru potrditve bo predlagala nov zakon o digitalnih storitvah, s katerim bo potrebno doseči ravnovesje med svobodo in varnostjo. V prvih 100 dneh svojega delovanja si želi poskrbeti, da bo nova Komisija predložila predloge glede umetne inteligence.

  Poslanci so jo spraševali tudi o njeni vpletenosti v preiskave, ki potekajo v Franciji in na Evropskem uradu za boj proti goljufijam (OLAF). Preiskave so povezane s plačilom osebja v času, ko je bila evropska poslanka in o prijavljenih prejemkih, ki jih je prejela iz ameriškega raziskovalnega centra Berggruen. Kandidatka za komisarko je zanikala kakršno koli kršitev in se sklicevala na načelo domneve nedolžnosti.

  Evropska poslanka Romana Tomc je komentirala njen nastop: "Razočarana sem nad pojasnili glede njenih finančnih težav. Kandidatka francoskega predsednika Emmanuela Macrona se je tudi izmikala konkretnim odgovorom na zelo pomembna vprašanja o industrijski strategiji in notranjem trgu." 
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let