Zgodovinsko srečanje za zagotavljanje mednarodnega miru in stabilnosti - Donald Trump in Kim Jong Un

  Objavljeno: Sreda, 13.06.2018    Rubrika: Zadnje novice
  donald-trump-kim-jong-un-summit-1
  Medtem, ko Evropa še vedno išče svojo identiteto ter se utaplja v množici težav, se svet premika in razvija s svetlobno hitrostjo. Nihče si še tri leta nazaj ni upal pomisliti, da bo korak k mirovnemu sporazumu med ZDA in Severno Korejo, kdaj v resnici tudi storjen.

  Po ognjeviti retoriki svetovno znanih voditeljev Donalda Trumpa in Kim Jong Una, je srečanje, ki smo mu bili priča ta teden, zagotovo presenetljiva, a na globalni ravni dobrodošla in upanja polna postavka za zagotavljanje mednarodnega miru in stabilnosti med ZDA in Severno Korejo, katerega pozdravlja tudi EU.

  Samo srečanje je najverjetneje botrovalo letošnji Kimovi napovedi, da je njihov jedrski program uspešno zaključen in da bo Severna Koreja prenehala z jedrskimi poskusi v bližini Japonske in Južne Koreje. Hkrati je Kim Jong Un prvič po dolgih letih prestopil mejo Južne Koreje, se rokoval s tamkajšnjim predsednikom Moon Jae-inom in na letošnje zimske olimpijske igre v Pyeongchangu skupaj z nacionalnimi športniki odposlal tudi severnokorejsko delegacijo.

  Voditelja sta se sestala na Singapurskem otoku Sentosa, kjer sta spregovorila o poglavitnih mirovnih temah, navezujočih se na Ameriško-Severnokorejske odnose. Prvih 40 minut pogovora sta opravila sama s pomočjo prevajalcev, nato so se jima pridružili člani državnih delegacij.  Kljub različni definiciji denuklearizacije, ki si jo interpretirata voditelja, sta oba v znak miru podpisala simbolično mirovno soglasje. Trump je podpisal, da bo ZDA prenehala z vojaškimi vajami, ki jih izvaja skupaj z Južno Korejo. Kim pa je na drugi strani podpisal zavezo za načrtovanje denuklearizacije Severne Koreje.

  Ob koncu zasedanja je Trump dejal, da je pogovor skupaj s pogajanji stekel bolje kot bi kdor koli lahko pričakoval in svojega sogovornika opredelil kot izjemno inteligentnega ter dodal, da je iz kratkega 90 dnevnega sodelovanja razvidno, da si Severno Korejski voditelj resnično želi narediti konec vojaškemu režimu in storiti korak k zagotavljanju globalnega miru in stabilnosti.

  Kaj si od tovrstnega srečanja lahko obetamo v prihodnje ne ve nihče, gotovo pa je, da je že sam dialog med svetovnima voditeljema korak k neposredni komunikaciji, razumevanju in usklajevanju državnih interesov za dobrobit globalne družbe in gospodarstva.
   
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let