Pri slovenskih poslancih ELS v EP na obisku mladi iz zamejstva

  Objavljeno: Četrtek, 05.02.2015    Rubrika: Sporočila za javnost
  zamejciBruselj
  Slovenski poslanci v ELS (dr. Milan Zver, Alojz Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin) so  v Evropskem parlamentu v Bruslju gostili dijake treh slovenskih srednjih šol iz Avstrije.

  Vodja slovenske delegacije, dr. Zver (SDS/ELS), je ob tej priložnosti povedal: “Vesel sem, da nadaljujemo s tradicijo in da delegacija ELS že četrto leto zapored v Evropskem parlamentu sprejema Slovence iz zamejstva. Vsakič, ko se srečam s skupino zamejskih Slovencev sem ponosen, saj sta pri njih domoljubje in občutek pripadnosti narodu še toliko močnejša; v njihovi družbi vedno zaznam, da je Slovenija večja, kot je sicer. Verjamem, da so v EP začutili tudi pripadnost širši evropski družini in upam, da bomo tudi v prihodnje nadaljevali s to lepo tradicijo.”

  Lojze Peterle (NSi/ELS), ki se z mladimi zaradi delovnega obiska v ZDA ni mogel srečati, je ob robu dogodka spomnil: “Očetje Evrope so postavili spoštovanje človekovega dostojanstva na prvo mesto. Glede na to v EZ ne bi smel imeti nihče več težav s svojo identiteto, s svojo drugačnostjo. Kot član med-skupine za manjšine trdim, da takega stanja marsikje v Evropi še nismo dosegli.”

  “Današnjega obiska sem se zelo veselila, predvsem pogovora z mladimi. Pred njimi je študij in kasneje zaposlitev. Verjamem, da bo tudi zanje s pomočjo mnogih evropskih projektov prehod med študijem in službo lažji. Želim jim veliko uspeha”, je izpostavila Romana Tomc (SDS/ELS).

  “Lahko smo zadovoljni, da so danes odnosi s sosednjimi državami, v katerih živijo naši zamejci in manjšine, na najvišji ravni v zgodovini”, je dejal Franc Bogovič (SLS/ELS) in dodal, da je “ta moment treba izkoristiti in s sodelovanjem znotraj EU in aktivnimi meddržavnimi pogovori položaj in pravice naših rojakov čez mejo še izboljšati.”

  Patricija Šulin (SDS/ELS) je dodala: “Kot članica med-skupine za manjšine, nacionalne skupnosti in jezike sem vesela in počaščena, da ohranjamo stik z zamejci tudi na tak način, da nas sedaj že tradicionalno obiščejo v Evropskem parlamentu, kjer bosta v družbi ostalih držav Evropske skupnosti naš jezik in kultura vedno obravnavana enakopravno.”
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let