Romana Tomc: Neugodni obeti za Slovenijo v zgodbi Teran

  Objavljeno: Sreda, 25.01.2017    Rubrika: Stališča evropske poslanke
  Teran

  Večkrat smo lahko s strani predstavnikov Ministrstva za kmetijstvo slišali, da naj bi bila zgodba v zvezi s Teranom zaključena. Informacija, da temu ni tako, je bila zato precejšnje presenečenje. 

  Za kaj pravzaprav gre? Teran je avtohtono rdeče vino, ki se prideluje na Krasu iz trte refošk. Je del slovenske kulturne dediščine in zapuščina naših prednikov. Od leta 2000 je slovenski Teran na seznamu zaščitenih označb porekla EU. To pomeni, da se v EU pod imenom Teran, ne sme pojavljati in prodajati nobeno drugo vino, ki ni predelano na podlagi zahtev, ki veljajo za Teran.

  Kljub zaščiti imena, naj bi Evropska komisija Hrvaški odobrila izjemo pri uporabi imena Teran. Ne gre za vino pridelano iz trte refošk, ampak za vino pridelano iz trte teran na območju hrvaške Istre. Izpostaviti velja, da Hrvaška do leta 2010 sorte teran na svoji sortni listi ni imela deklarirane, prav tako v pristopnih pogajanjih za vstop v EU ni nasprotovala slovenski zaščiteni označbi porekla vina Teran. 

  Evropska poslanka Romana Tomc je dogajanje okoli Terana komentirala:

  "Zanimivo je, da se Hrvaški pred leti slovenski Teran ni zdel problematičen in da ni oporekala,  ko smo predlagali zaščito imena. Šele naknadno je to postalo jabolko spora, kar je zares nenavadno. Ne glede na to, v tem trenutku izgleda, da bo Evropska komisija stopila na stran Hrvaške in dovolila izjemo. Smo kjer smo in treba se je boriti za svoj prav, če za to obstajajo argumenti. Kljub temu, da nam pri Komisiji ne kaže dobro, upam, da ne gre za še eno zadevo, kjer bo Slovenija svojo pravico na koncu iskala na sodišču. To je res skrajna možnost, ki si je ne želimo. Ne zaradi poslabšanja medsosedskih odnosov, ne zaradi velikih stroškov in tudi ne zaradi statistke, ki ni ravno na naši strani, ko gre za sodne spore."

  "Glede na to, da vsi vpleteni trdijo, da so pravica, poštenost in dejstva na njihovi strani, se resnično lahko vprašamo, kdo je v tej zgodbi kaj napačno razumel in kdo ni ravnal dovolj skrbno ter strokovno." 

  "Seveda bomo slovenski evropski poslanci v tem postopku pomagali svoji državi  po najboljših močeh, bojim pa se, da se je zgodba odvila predaleč in da so naše možnosti zelo omejene. Ostaja grenak občutek, da po vrsti izgubljamo medsosedske spore, včasih zaradi nesrečnih okoliščin, najpogosteje pa zaradi neustrezne zaščite svojih interesov", je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

  Foto: STA

  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)