Romana Tomc o Junckerjevem govoru: Pričakovano, a bolj realno, kot lani

  Objavljeno: Sreda, 14.09.2016    Rubrika: Stališča evropske poslanke
  revscina
  Predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker je danes na plenarnem zasednju Evropskega parlamenta podal svoj vsakoletni govor o stanju Unije. V svojem govoru je izpostavil vsa najbolj pereča vprašanja, s katerimi se soočamo v zadnjem času. Kakšnih presenečenj ni bilo, žal tudi ne prepotrebne energije, ki bi vzbujala zaupanje, da bo prihodnost boljša od sedanjosti.

  Poleg analize stanja in pozivov k večji enotnosti je omenil tudi nekaj zelo konkretnih ukrepov. Romana Tomc (SDS/ELS) je komentirala njegov govor: “Pozdravljam ustanovitev sklada za Afriko, s katerim naj bi reševali migrantske pritiske in okrepitev ter podaljšanje delovanja sklada za strateške naložbe. To je dobro.

  Razumljivo je, da je v tem trenutku varnost tista tema, ki je na vrhu prioritet. Predsednik evropske komisije se v svojem govoru ni izognil niti trgovinskim sporazumom, roamingu, davčnim utajam in nujnosti vlaganj v raziskave in razvoj.” Svoj nastop je zaključil z besedami “Ne naredimo napake, ki bi pomenila konec Evrope”. Romana Tomc je dejala: “To ni najbolj optimistična popotnica za nadaljevanje. Zdi se, da Evropa v tem trenutku ne odloča sama o svoji prihodnosti. To nas spravlja v negotovost. Preveč smo se pustili ujeti v razmere, kjer smo odvisni od drugih.”

  “Očitno se krepi tudi zavedanje, da bo eden ključnih problemov Evropske unije v naslednjih letih, kako ohraniti evropski socialni model, ki poka po šivih. Predvsem zaradi še vedno previsoke brezposelnosti mladih, starajoče se družbe in migracij. Kako zagotoviti socialno vzdržnost je eno izmed težjih notranjih vprašanj s katerimi se bo morala soočiti Evropa v naslednjih letih
  ”, je evropska poslanka pozdravila dejstvo, da se je Juncker dotaknil tudi socialnega področja.

  Razumeti bomo morali, da ne moremo govoriti le o pravicah, ampak tudi o dolžnostih. “Da, ohraniti moramo evropski socialni model, vendar je ta model drag, zato moramo skrbeti tudi za ugodno gospodarsko okolje, ki edino lahko vzdržuje socialno državo. Vse več je populizma, ki je škodljiv in nas ne bo premaknil naprej, ampak bo med nas vnesel še več razdora. Idej, ki dajejo upanje, da bomo Evropo vendarle ohranili kot prostor, kjer veljajo evropske vrednote, visoki evropski standardi in kjer se ljudje počutijo varno, je dovolj. Največji izziv bo, kako doseči doseči politično soglasje, da te ideje prelijemo v realno življenje.
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let