Romana Tomc: Obetajo se spremembe v sistemu DDV

  Objavljeno: Sreda, 12.10.2016    Rubrika: Zadnje novice
  tax3
  Danes so evropski poslanci, člani odbora ECON med drugim glasovali tudi o poročilu Prizadevanja za dokončni sistem DDV in boj proti goljufijam na področju DDV. To je še eno poročilo v sklopu bogate davčne tematike v Evropskem parlamentu v tem letu.

  Posebna pozornost je bila namenjena mehanizmu obrnjene davčne obveznosti, po katerem mora obračunati in plačati DDV kupec blaga oziroma prejemnik storitve. Skupina ELS, katere članica je tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS), je pozvala k temeljnim spremembam na področju DDV-ja v EU. Romana Tomc je pri tem izpostavila: "DDV je potrošniški davek, plačati ga mora končni potrošnik. Plačan pa mora biti tam, kjer se nahaja potrošnik in ne tam, kjer se nahaja blago."

  "Možnost vpeljave obrnjene davčne obveznosti je izkoristila tudi Slovenija. Predvsem je poznana njegova uporaba v gradbenem sektorju. Čas je, da razmislimo o razširitvi tega načela tudi na druga področja. To bi lahko bila učinkovita možnost za zmanjšanje goljufij na področju DDV. Ukrep obrnjene davčne obveznosti prinaša sistemske poenostavitve in s tem pozitivno vpliva tudi na preprečevanje davčnih utaj," je dejala Romana Tomc.

  "Naša politična skupina poziva k dokončni ureditvi sistema DDV.  Področje se ureja in spreminja že dve desetletji. Potrebna je večja stabilnost, za bolj učinkovito delovanje sistema pa bi bilo dobro, da obstaja čim manj izjem in posebnih ureditev. Ob tem se moramo zavedati, da je izpolnjevanje davčnih obveznosti za mala podjetja bistveno večje breme kot za velika, zato jim moramo omogočiti, da sistem deluje enostavno in pregledno ter brez nepotrebnih birokratskih ovir."

  Sistem, ki je v uporabi danes, je star že približno 20 let. Romana Tomc opozarja: "Sistem ni prilagojen na velike spremembe, ki so se pojavile v poslovanju v zadnjih letih. Tu predvsem mislim na digitalno poslovanje. Eden od ciljev, ki jih moramo zasledovati pa je tudi ta, da bi imeli končno skupni seznam blaga in storitev, ki lahko koristijo znižano stopnjo DDV."
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let