Romana Tomc: Zdrava hrana pomeni tudi zdravo življenje

  Objavljeno: Petek, 20.11.2015    Rubrika: Zadnje novice
  tradslozajtrk1
  Evropska poslanka iz vrst EPP/SDS Romana Tomc se je danes pridružila projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Zajtrkovala je skupaj z otroki osnovne šole Luisa Adamiča Grosuplje – v podružnici šole Šmarje-Sap, ki je bila energetsko sanirana s pomočjo evropskih sredstev. Zajtrka sta se udeležila tudi župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave Dušan Hočevar.

  Poslanka Romana Tomc je ob robu obiska povedala, da gre za enega izmed prijetnejših dogodkov, saj evropski poslanci veliko svojega delovnega časa namenjajo obravnavi različnih predpisov, direktiv, uredb, pa tudi polemičnim in problematičnim okroglim mizam. »Prav zato se zelo rada udeležim dogodkov kot je današnji, ki so pozitivni in ki so doma v Sloveniji. Še posebej mi je v veselje priti med mlade ljudi in se spomniti časov, ko smo tudi sami hodili v osnovno šolo,« je dejala poslanka.

  Ob tem je še povedala, da se je z veseljem pridružila otrokom ter si ogledala, če otroci res jedo zdravo in domačo hrano. »Ko si enkrat v tujini, sta domača hrana in domače okolje izredno cenjena,« je dejala. Po njenem mnenju EU s predpisi spodbuja domače proizvajalce. »Poskušamo se izogibati gensko spremenjenim organizmom in hrani, polni pesticidov« je poudarila poslanka Romana Tomc. Izpostavila je še, da projekt tradicionalni slovenski zajtrk dobro teče in je pomemben, ker »zdrava hrana pomeni tudi naše zdravje.«

  Tudi župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič je bil zadovoljen, da je evropska poslanka obiskala prav njihovo občino. »Naša občina sicer dobro črpa evropska sredstva, pa vendar bomo evropsko poslanko povprašali za nasvet, kako bi lahko bili še bolj uspešni,«je dejal župan. Glede današnjega dogodka pa je povedal, da je namenjen temu, da se spomnimo na jutranji obrok, na okoliške pridelovalce, ki imajo lastna jabolka, mleko, maslo, med ter, da lahko jemo zelo zdravo hrano.

  Projekt tradicionalni slovenski zajtrk poteka od leta 2012, ko je Vlada RS sprejela sklep, s katerim je tretji petek v mesecu novembru razglasila za dan slovenske hrane. S sodelovanjem v tem projektu želijo udeleženci opozoriti na pomen slovenske hrane, zdravega jutranjega obroka in zdravih prehranjevalnih navad.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)